استفاده از اکسس پوينت يا مودم ADSL وايرلس کاراترين روش براي رساندن شبکه يا اينترنت به همه نقاط دفتر کار يا منزل است. اما در منزل يا محل کار شما ممکن است اتاقها يا نقاطي وجود داشته باشند که به دليل واقع شدن در طبقات ديگر، دور بودن از اکسس پوينت و يا وجود ديوارها يا موانع زياد در سر راه اکسس پوينت، امواج وايرلس را با کيفيت مناسب دريافت نکنند و عملاً به نقاط کور آنتن دهي تبديل شوند. حال اگر بنا به دلايل فني يا مقرون به صرفه نبودن، امکان کابل کشي شبکه به آن نقطه هم وجود نداشته باشد پس راه حل چه خواهد بود؟
يک گزينه خوب براي دستيابي به يک اينترنت قابل اعتماد در نقاط کور خانه يا محل کار، تکنولوژي پاورلاين است. اين نام گذاري به اين دليل است که در اين فناوري، انتقال اطلاعات شبکه از طريق دوشاخه و انتقال شبکه از طريق سيم کشي برق صورت مي گيرد. به بيان ديگر، تکنولوژي پاورلاين به شما اجازه مي دهد سيم کشي برق محل کار يا خانه را به يک شبکه اترنت تبديل کنيد.
پاورلاين چگونه کار ميکند ؟
پاورلاين شامل حداقل يک جفت آداپتور است که هر دو به پريز برق متصل مي شوند. يکي نقش فرستنده را ايفا ميکند و ديگري نقش گيرنده را.هر دو آداپتور داراي يک دوشاخه برق و يک پورت شبکه و يا کارت شبکه وايرلس هستند. پس از اينکه آداپتور فرستنده از طريق پريز برق، به برق ساختمان متصل شد، با اتصال کابل شبکه مودم يا اکسس پوينت به آن، اين آداپتور از روي سيمهاي برق ساختمان اقدام به انتشار شبکه ميکند. حال با اتصال آداپتور گيرنده به هر يک از پريزهاي برق، اين آداپتور سيگنال هاي شبکه را دريافت ميکند و از طريق پورت شبکه اي که بر روي آن است، آن را در اختيار شما قرار ميدهد و شما با اتصال کامپيوتر خود به پاورلاين، گويي کامپيوتر خود را مستقيم به اکسس پوينت وصل کردهايد و لذا قادر خواهيد بود به راحتي از شبکه استفاده نماييد. همچنين اگر پاورلاين شما امکان وايرلس هم داشته باشد شما ميتوانيد از طريق تبلت يا موبايل خود نيز به صورت بي سيم به آن متصل شويد.
دقيقا چه زماني به پاورلاين نياز دارم ؟
شبکه در نقاط دور.
همانطور که در مقدمه مقاله اشاره شد متداول ترين کاربرد پاورلاين، مکان هايي است که سيگنال Wi-Fi ضعيف است يا اصلا وجود ندارد و نيز کشيدن کابل شبکه غيرممکن، سخت و يا غير اقتصادي است.
اين کاربرد سادهترين نوع کاربرد پاورلاين است و لذا سادهترين پاورلاين ها نظير D-Link DHP-209AV نياز شما را در اين موارد برطرف خواهند کرد.
انتشار صوت و تصوير.
آداپتورهاي پاورلايني وجود دارند نظير D-Link DHP-500AV و D-Link DHP-600AV/E که با سرعت هاي بالاتر از 500Mbps کار ميکنند و اين سرعت ها ميتوانند پهناي باند مناسبي براي انتشار ويدئو و يا کنسول هاي بازي فراهم کنند. به طور مثال اگر ميخواهيد يک بازي تحت شبکه مانند Counter را انجام دهيد و مودم يا اکسس پوينت شما براي انجام اين کار مناسب نيست ميتوانيد با خريد يک جفت پاورلاين و اتصال دو کامپيوتر به اين دو پاورلاين، فارغ از نياز به اکسس پوينت آن دو کامپيوتر را باسرعت بالايي به يکديگر متصل کنيد و بازي دلخواه خود را انجام دهيد.
شبکه Wi-Fi متحرک.
نقاطي در خانه وجود دارند مانند زيرزمين يا پارکينگ که تقريباً هيچ وقت در آنها نياز به اينترنت و يا شبکه واي فاي نداريد اما ممکن است در موارد خاصي اين نياز احساس شود. پس بهتر است به جاي افزايش تعداد اکسس پوينت ها و يا خريد اکسس پوينت هاي پرقدرت گران قيمت يک جفت پاورلاين در اختيار داشته باشيد تا هرجا اين نياز را داشتيد و يک دوشاخه برق وجود داشت بتوانيد يک شبکه واي فاي بسازيد.
پاورلاين هايي مانند D-Link DHP-W311AV ميتوانند اين امکان را براي شما فراهم کنند.
آيا پاورلاين را در هر مکاني مي توان استفاده کرد ؟
گرچه پاورلاين يک تکنولوژي انقلابي است اما به هر حال هنوز تکنولوژي است نوظهور و هنوز به تکامل نرسيده است و به طور فراگير و در همه مکان ها و همه شرايط قابل استفاده نيستند يا کارآيي مناسب را نخواهند داشت که در ادامه مهمترين آن ها را ذکر مي کنيم:
در مکان هايي که قطع برق زياد اتفاق مي افتد.
در مکان هايي که نوسانات برق زياد است.
در زماني که آداپتور پاورلاين به صورت مستقيم به پريز برق متصل نميشود و واسط هايي مانند چند شاخه و محافظ برق بر سر راه آن است.
در مکان هايي که چند کنتور برق، برق آن مکان ها را کنترل مي کند.
آيا استفاده از پاورلاين نيازمند دانش فني است؟
پاسخ منفي است. شايد بتوان گفت راحت ترين دستگاه ديجيتالي از منظر راحتي استفاده، پاورلاين است. همان طور که پيشتر ذکر شد تنها دانشي که براي راه اندازي يک پاورلاين نياز داريد دانستن چگونگي زدن يک دوشاخه به برق است و از اين پس شما بدون اينکه ديگر بخواهيد مانند مودم ADSL آن را تنظيم نماييد، خود پاورلاين باقي کار را براي شما انجام ميدهد.
البته قابل ذکر است که در تعداد انگشت شماري از پاورلاين ها، همه چيز به اين سادگي نخواهد بود و شما حتي براي راه اندازي اوليه هم بايد از درايور و نرم افزارهاي مخصوصشان استفاده نماييد.
همچنين در پاورلاين هايي که وايرلس هم هستند در صورتي که بخواهيد از Wi-Fi آنها استفاده نماييد بدون شک مانند اکسس پوينت مي بايست پاورلاين را براي اعمال تنظيمات دلخواه، پيکربندي نماييد.
سرعت پاورلاين چقدر است؟
امروزه هنگامي که شما ميخواهيد پاورلاين خريداري کنيد بر روي آنها سرعت هايي مانند 200Mbps, 500Mbps و يا حتي 1Gbps را خواهيد ديد. گرچه به طور معمول مودم ها و اکسس پوينت ها سرعت 100Mbps را در اختيار شما ميگذارند اما اگر بخواهيم واقعبين باشيم، در عمل سرعت پاورلاين ها 2 يا 5 و يا 10 برابر سرعت شبکه معمولي نخواهد بود.
داستان از اين قرار است که گرچه اين اعداد بر روي پاورلاين ها نوشته ميشود اما بايد دانست که اين سرعت ها، سرعت ايدهآل و اسمي پاورلاين و در حقيقت سرعتي است که آن پاورلاين پيش از ورود داده به سيم برق ميتواند ايجاد کند. اما آنچه که در عمل مشاهده ميشود اين است که بنا به دلايل متعددي نظير فرسودگي سيم کشي ساختمان، فاصله بين آداپتورها، نوسانات برق، تداخلات ناشي از بقيه دستگاه ها مانند شارژر تلفن و ... شما سرعتي بسيار کمتر از اين سرعت را دريافت خواهيد کرد.
تحربه نشان ميدهد که در عمل از يک پاور لاين با سرعت 500Mbps سرعتي حدود 100Mbps و از يک پاورلاين باسرعت 200Mbps سرعتي بين 20 تا 70Mbps را ميتوانيد انتظار داشته باشيد.
البته چند نکته را در اين خصوص بايد در نظر داشته باشيد:
نخست اينکه هر چه سرعت اسمي يک پاورلاين بيشتر شود تقريبا سرعت شما هم به همان ميزان بيشتر خواهد شد. يعني سرعتي که از پاورلاين 500Mbps در يک محل دريافت ميکنيد حدود 2.5 برابر سرعتي که از يک پاورلاين 200Mbps در همان مسير دريافت ميکنيد خواهد بود.
دوم اينکه شما زماني ميتوانيد از سرعت هاي بالا نهايت استفاده را ببريد که اکسس پوينت يا مودم شما نيز توانايي ارسال داده با سرعت بالا را نيز داشته باشد. به طور مثال اگر اکسس پوينت شما تنها پورت هاي اترنتي با سرعت 100Mbps داشته باشد و شما يک پاورلاين 300Mbps اي را خريداري کنيد گرچه سرعت بين دو فرستنده و گيرنده وايرلس 300Mpbs خواهد بود اما مسلماً سرعت استفاده شما از اينترنت يا شبکه اي که اکسس پوينت در آن قرار دارد از 100Mbps تجاوز نخواهد کرد.
البته در مورد پاورلاين هايي که به طور مستقيم و بدون نياز به اکسس پوينت ميتوانند به يکديگر متصل شوند ديگر اين قانون وجود نخواهد داشت.
به هر حال اگر در ايران هستيد و از پاورلاين تنها براي استفاده از اينترنت ميخواهيد استفاده کنيد با توجه به اينکه معمولاً سرعت اينترنت شما از 2Mbps تجاوز نخواهد کرد نيازي نيست پارامتر سرعت را در خريد پاورلاين مد نظر قرار دهيد. اما اگر ميخواهيد از پاورلاين براي بازي يا فيلم ديدن در شبکه استفاده کنيد هر چه پاورلايني با سرعت بالاتر خريداري نماييد ريسک کمتري نموده ايد.
چه تعداد پاورلاين ميتوانم داشته باشم؟
در مورد تعداد گيرنده گرچه برخي توليدکننده ها ادعا ميکنند محدوديت خاصي وجود ندارد و در برخي موارد مانند پاورلاين DHP-601AV دي لينک گفته ميشود که شما ميتوانيد تا 64 گيرنده را به شبکه متصل نماييد، اما تجربه نشان داده است که در هر مسير برقي که از يک کنتور تغذيه ميشود حالت بهينه استفاده از حداکثر 8 پاورلاين خواهد بود. به هر حال در مورد تعداد پاورلاين هايي که ميخواهيد بخريد بهتر است که دو نکته را در نظر داشته باشيد.
نخست اينکه هرچه تعداد پاورلاين در شبکه شما کمتر باشد بهتر است. لذا در هنگام خريد پاورلاين به نيازهاي آينده خود توجه کنيد و پاورلايني با تعداد پورت مناسب را انتخاب کنيد تا با افزايش تعداد دستگاه هايتان، نياز به خريد پاورلاين جديد نداشته باشيد. به هر جهت اگر نياز به افزايش پوشش دهي شبکه پيدا کرديد توصيه ميشود به جاي افزايش تعداد پاورلاين ها تا جايي که امکان دارد از پاورلاين هاي واي فاي استفاده نماييد.
دوم اينکه براي استفاده بهينه و حداکثري از توانايي پاورلاين و جلوگيري از بروز مسائل ناسازگاري و پشتيباني بهتر است همه پاورلاين ها را از يک مدل خريداري کنيد. در صورت بروز مشکلاتي از اين قبيل عيب يابي و رفع مشکل، بسيار سخت و تقريباً غيرممکن خواهد بود.
امکانات خاص.
پريز اضافي.
بعضي از پاورلاين ها شامل يک پريز برق هستند که اين به شما اجازه مي دهد دوشاخه برق وسايل ديگر را به پريز برق پاورلاين بزنيد. بنابراين در هنگام استفاده از پاورلاين، شما براي استفاده باقي وسايل برقي، پريز برقي را از دست نمي دهيد. پس بهتر است هنگام خريد پاورلاين به اين نکته هم توجه داشته باشيد.