پروتکل مسيريابي RIP از Hop Count براي محاسبه مقدار يا Metric Value استفاده مي کند. Hop Count به معني تعداد روترهايي است که يک داده بايستي از آنها عبور کند تا به شبکه مقصد برسد ، يا به بياني ديگر Hop Count به تعداد روترهايي گفته مي شود که داده ما بايد از شبکه مبدا تا شبکه مقصد از آنها عبور کند. در تصوير زير شما ساختار Hop Count را از شبکه مبدا يا Source Network که در اينجا شبکه محلي KARSAZNET است تا شبکه مقصد يا Destination Network شبکه محلي مقصد است مشاهده مي کنيد.
مقدار Metric در Enhanced Interior Gateway Routing Protocol يا EIGRP به چه شکل محاسبه مي شود ؟
به توپولوژي شبکه اي که در بالا وجود دارد توجه کنيد ، ما براي رسيدن از شبکه Source Network يا مبدا به شبکه Destination Network يا مقصد دو مسير مختلف را در دسترس داريم ، اگر از پروتکل مسيريابي RIP استفاده کنيم بهترين مسير از نظر اين پروتکل مسيري است که کمترين تعداد Hop Count وجود داشته باشد که همانطور که در تصوير بالا مشاهده مي کنيد مسير دوم انتخاب مي شود چون تعداد روترهاي کمتري در مسير مبدا تا مقصد وجود دارد. اما کافيست يک نگاه دقيقتر به توپولوژي بياندازيم ، درست است که مسير دوم تعداد Hop Count کمتري دارد اما سرعت بسيار پايينتري در مقايسه با مسير اول دارد ، سرعت مسير دوم 1.54 مگابيت بر ثانيه است و مسير اول 100 مگابيت بر ثانيه است. با اين تفاسير بهترين مسير استفاده از مسير اول است که بسيار سرعت بيشتري دارد با اينکه دو Hop در مسيرش وجود دارد. توجه کنيد که فاکتورهايي از قبيل تاخير يا Delay و پهناي باند يا Bandwidth توسط RIP براي پيدا کردن بهترين مسير در نظر گرفته نمي شوند. پروتکل مسيريابي EIGRP از روش نسبتا پيچيده تري براي محاسبه Metric Value استفاده مي کند. EIGRP براي محاسبه Metric از عوامل مختلف مرتبط با کارايي شبکه اعم از موارد زير براي محاسبه مقدار Metric Value استفاده ميکند:
1. پهناي باند يا Bandwidth
2. تاخير يا Delay
3. قابل اعتماد بودن يا Reliability
4. ترافيک فعلي يا Load
فرمول محاسبه Metric Value در پروتکل مسيريابي EIGRP به شکل زير مي باشد :
EIGRP Metric = 256*((K1*Bandwidth) + (K2*Bandwidth)/(256-Load) + K3*Delay)*(K5/(Reliability + K4)))
بصورت پشفرض مقادير K1 و K3 روي عدد 1 و مقادير K2 و K4 و K5 روي عدد صفر ست شده اند. معادله اي که در بالا مشاهده مي کنيد در نهايت به شکل EIGRP Metric = 256*(Bandwidth + Delay) محاسبه مي شود
مقدار Metric Value در پروتکل Open Shortest Path First يا OSPF به چه شکل محاسبه مي شود ؟
Open Shortest Path First Metric Value يا OSPF Metric Value به OSPF Cost Value نيز معروف مي باشد. OSPF Cost Value مربوط به يک Route خاص با استفاده از محاسبه cost ارسال بسته هاي اطلاعاتي از شبکه مبدا به شبکه مقصد محاسبه مي شود. Cost يک interface تا حد بسيار زيادي به پهناي باند موجود در روي آن interface بستگي دارد. اين دقيقا مشابه همان مفهوم cost اي است که ما در Site ها در اکتيودايرکتوري داريم و بر همين اساس اگر مقدار cost يک interface پايين باشد به معناي بالا بودن سرعت و اگر مقدار cost يک interface بالا باشد به معناي پايين بودن سرعت آن interface است. براي مثال cost يک لينک WAN که 1 مگابيت بر ثانيه است از cost يک لينک WAN با سرعت 8 مگابيت بر ثانيه بالاتر است. OSPF از يک پهناي باند مرجع 100 مگابيت بر ثانيه براي محاسبه Cost Value استفاده مي کند. فرمول محاسبه Cost به اين شکل است که ابتدا 100 مگابيت بر ثانيه را تبديل به بيت بر ثانيه مي کنيم که مي شود 100000000 تقسيم بر پهناي باند واقعي لينک که آن هم بر حسب بيت بر ثانيه است . بنابراين اگر سرعت يک لينک شبکه WAN مقدار 8 مگابيت بر ثانيه باشد مقدار cost آن به شکل زير محاسبه مي شود :
100000000/8000000 = 12.5
جدول زير برخي از فاکتورهايي است که براي انتخاب بهترين مسير براي رسيدن به مقصد در پروتکل هاي مختلف روتينگ استفاده مي شود :